Zalando politianmeldt for spam

Posted by:

SpaForbrugerombudsmanden har netop offentliggjort, at hun har politianmeldt Zalando for spam ved i 173 tilfælde at have sendt i alt 18 forbrugere reklamemails uden modtagernes samtykke.

Ifølge pressemeddelelsen havde 16 af forbrugerne aldrig givet deres samtykke til at modtage reklamemails fra Zalando, mens to forbrugere fik tilsendt reklamer, selvom de havde trukket deres samtykke tilbage.

Zalando har oplyst, at der var tale om såkaldte ”Recommendation Mailings”, der alene indeholdt reklame for tilsvarende varer fra Zalando (hvilket markedsføringslovens § 6, stk. 2 giver mulighed for uden forudgående samtykke, forudsat dog at forbrugeren er blevet oplyst om dette i forbindelse med købet og i den forbindelse har haft mulighed for at sige nej tak til dette). På grund af en fejl i det elektroniske system havde forbrugerne dog ikke haft mulighed for at fravælge sådanne mails, da de afgav deres mailadresse. Andre forbrugere var ifølge Zalando på grund af en systemfejl ikke blevet slettet fra Zalandos afmeldingssystem, selvom de havde bedt om det.

Hvis bøden i sagen følger praksis, modtager Zalando en bøde på 17.300 kr. for forseelserne.

Når det drejer sig om spam, går Forbrugerombudsmanden efter min opfattelse efterhånden i ret små sko. Der har på det seneste været en række sager, hvor virksomheder er blevet politianmeldt for udsendelse af 1-5 spam-mails. Zalando-sagen drejer sig om 18 forbrugere, der har modtaget nogle mails på grund af tekniske fejl, og selv om det vel må betegnes som sjusk fra Zalandos side, så er det kendetegnende for både denne og andre sager, at der jo ikke er noget, der tyder på, at virksomhederne bevidst overtræder spam-bestemmelsen ved masseudsendelser af reklamemails til tusindvis af kunder. Når man ser på, hvad Forbrugerombudsmanden ellers blot afgør med en advarsel, kan det undre, at småsager uden ”ond hensigt” som disse forfølges så nidkært. Men for virksomhederne understreger også denne sag selvfølgelig vigtigheden af at have 100 % styr på ens markedsføringssamtykker.

0
  Relaterede indlæg

Add a Comment