Hvad skal der stå på bestillingsknappen

Posted by:

ehandelMed den nye forbrugeraftalelov, der trådte i kraft i sommeren 2014, kom der formkrav til, hvad der skal stå på bestillingsknappen, den knap, kunderne trykker på for at gennemføre et køb i en webshop.

Kravet følger af forbrugeraftalelovens § 12, der siger, at det ved aftaleindgåelse på nettet, hvis forbrugeren forpligter sig til at betale noget, klart og tydeligt skal fremgå på det sted, hvor bestillingen afgives, at dette er tilfældet.

Hvor køb gennemføres ved at trykke på en knap på en hjemmeside, medfører dette ifølge lovens forarbejder, at det af selve knappen med en utvetydig formulering skal fremgå, at afgivelsen af ordren medfører en betalingsforpligtelse for kunden.

Typiske formuleringer, der har været brugt til bestillingsknapperne hidtil som f.eks. ”Bestil”, ”Køb”, ”Gennemfør”, ”Godkend” eller ”Videre” vil på baggrund af ovennævnte ikke længere være tilstrækkelige.

Det udtryk, der nævnes som en mulighed i forarbejderne til forbrugeraftalelovens § 12, er ”ordre med betalingsforpligtelse”. Det siger næsten sig selv, at ingen ønsker at have en så lang og knudret formulering på deres bestillingsknap. Forbrugerombudsmanden har efterfølgende også accepteret formuleringen ”Køb med betalingspligt”, en formulering der nok heller ikke kommer til at få den store udbredelse. Mere praktisk anvendelige er de formuleringer, som EU-Kommissionen i en vejledning til reglerne har foreslået, nemlig ”Bekræft køb”, ”Betal nu” eller ”Køb nu”. Andre formuleringer der formentlig også vil blive anset for lovlige kan være ”Godkend ordre og betal” eller ”Godkend og betal”.

Som erhvervsdrivende skal man være opmærksom på vigtigheden af at overholde ovennævnte. Lever teksten på bestillingsknappen ikke op til reglerne, er konsekvensen heraf nemlig, at aftalen slet ikke er bindende for forbrugeren. Som erhvervsdrivende risikerer man derfor med andre ord at være forpligtet til at tage en vare retur mod returnering af alle pengene i en længere periode efter købet.

0
  Relaterede indlæg
  • No related posts found.

Add a Comment